Vineri, 21 Septembrie 2018

Sondaj

Bona pentru copilul tau trebuie sa fie
 

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

magazin bebelusi


Babysitter Diverse Salariul bonei sau "Cat costa un babysitter"
Salariul bonei sau "Cat costa un babysitter"
Joi, 24 Iulie 2008 00:00
Fie ca se apeleaza la o agentie de babysitting, la cunostinte, anunturi pe net sau in ziare gasirea unei bone poate fi uneori o sarcina dificila. Indiferent de modalitatea prin care a fost angajata, salariul bonei este stabilit intre aceasta si parinti.

Ca orice angajat si bona are atat drepturi, cat si obligatii. In functie de cerintele parintilor, remuneratia trebuie sa reflecte atributiile si sa fie in acelasi timp motivanta pentru a nu crea frustrari care sa degradeze relatia intre babysitter si parinti sau, mai grav, intre babysitter si copil.

In functia de experienta, educatia, abilitatile si varsta bonei parintii pot formula o oferta de pachet salarial. Vorbim de pachet salarial pentru ca, din ce in ce mai multe firme ofera pe langa salariul de baza si alte facilitati, fie din cauza legislatiei pentru a reduce plata unor impozite si taxe, fie pentru ca au fost negociate contracte de servicii mai avantajoase pentru angajatii lor.
Astfel, daca bona nu este pensionara o parte dintre parinti au posibilitatea de a oferi carte de munca pentru babysitter. In acest fel se creeaza continuitate in 田ampul muncii iar prin cotizatiile catre stat si asigurarile sociale se beneficiaza de protectie sociala in cazul in care bona ramane fara loc de munca, asigurari medicale si mai ales o pensie ceva mai mare la finalul carierei.

Sunt foarte multe persoane care, desi au statutul de pensionar, doresc din diferite motive (completarea veniturilor, lipsa de ocupatie, dorinta de a fi in preajma copiilor, etc) sa lucreze ca babysitter. In aceasta situatie, incheierea unui contract de munca cu avantajele aduse de acesta nu este intotdeauna tentant, fiind suficienta o suma de bani platita de obicei lunar.
Pe langa salariul fix pe care il platesc bonei, parintii pot oferi si plata abonamentului de transport in comun (autobuz, metrou, microbuz/maxi-taxi) sau chiar decontarea combustibilului in cazul in care bona vine cu autoturismul propriu.
Daca relatia dintre parinti si babysitter este una stransa, in semn de respect dar mai ales de multumire pentru ajutorul pe care bona il ofera in cresterea si educatia copiilor, aceasta poate fi recompensata in plus fata de salariul negociat si cu mici atentii venite cu diferite ocazii: zi de nastere, sarbatori.

Ca orice angajat, si bona are nevoie de perioade de concedii sau zile libere. Numarul acestora este stabilit inca de la angajare si este acordat in general cand parintii pleaca in vacanta. Pe aceasta perioada bona primeste fie salariul integral fie doar un procent din acesta in functie de negocierea de la angajare.
In cazul in care bona este solicitata in afara orelor de program (seara sau in weekend), acestea se vor plati suplimentar sau vor fi recuperate cu zile libere la solicitarea acesteia.
Tot zile libere platite sunt considerate si sarbatorile legale declarate in Codul Muncii.

Atributiile bonei in general sunt legate de copiii pe care ii ingrijeste, dar in functie de nevoile familiei care a angajat-o si bineinteles de acceptul ei poate ajuta si in casa cu activitati de menaj sau aditionale (curatenie, spalat rufe, gatit, etc), acestea fiind incluse in salariul negociat daca au un caracter permanent sau platite suplimentar in cazul in care sunt efectuate ocazional.

O foarte mare importanta pentru salariul bonei o reprezinta studiile si experienta anterioara ca bona.
Astfel, o persoana cu studii pedagogice (educatoare, invatatoare) sau asistenta medicala in pediatrie alaturi de referintele bune de la precedentii angajatori cresc sansele de a obtine un salariu mai mare.

Trecand in revista toate acestea, putem vorbi si despre sumele care se ofera pentru postul de babysitter.
Acest segment al pietei de munca este intr-o permanenta schimbare, cererea fiind foarte mare iar oferta de personal de calitate din ce in ce mai limitata. In aceste conditii sunt exercitate presiuni din partea bonelor asupra parintilor de a se oferi cat mai mult pentru aceleasi servicii. Astfel, in urma cu ceva vreme se vehicula pentru Bucuresti o suma medie de 100 lei pentru ora lucrata zilnic timp de o luna. Asta inseamna ca pentru un program de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, timp de o luna, salariul unei bone reprezenta 800 lei.
Vorbim principial despre salariul bonei avand in grija un singur copil si cu nu foarte mult timp liber la dispozitie.
Aceasta valoare este una medie, de referinta, salariile reale fiind negociate in functie de programul de lucru (full-time, part-time, intern sau alte angajamente), responsabilitatile bonei, oras, numarul de copii sau alte conditii la care se pot adauga avantajele amintite mai sus: plata transportului, cartea de munca, etc.

 

Agentii de babysitting in